Wat is Arganolie en waar gebruik je het voor

Arganolie is een zuiver plantaardige olie die wordt gewonnen uit de noten van de arganboom. Er zijn twee varianten van deze olie, afhankelijk van het productieproces: culinaire en de cosmetische arganolie. Vooral de cosmetische variant heeft de laatse jaren veel bekendheid gekregen doordat het een natuurlijk verzorgingsproduct is dat voor het hele lichaam is te gebuiken en ook echt goed werkt. Veel cosmetica producenten voegen tegenwoordig ook arganolie toe aan hun producten, zoals aan shampoo’s en crèmes. Maar voor de beste resultaten gebruikt u deze olie puur!

Herkomst

argannoot-rauwDe arganboom, argania spinosa, bevindt zich in het zuid westen van Marokko in de Souss vallei. Dit is het enige gebied ter wereld waar deze bomen groeien, naast een heel kleinschalige verspreiding in Israel. Deze bomen leveren vruchten met erin een noot waaruit de olie wordt gewonnen. Door de beperkte vespreiding van de arganboom is de hoeveelheid olie die kan worden geproduceerd zeer beperkt. Door de hoge vraag is arganolie tegenwoordig een schaars en daardoor duur product. Arganolie wordt al eeuwen gebruikt door de lokale Berber bevolking, maar het is eigenlijk pas sinds kort hier ontdekt en wordt steeds populairder doordat het het zo’n compleet en goed middel is.

Productie

argannotenDe olie wordt gewonnen uit het binnenste van de argannoot; hierin zitten drie pitten ook wel amandelen genoemd die ongeveer 25 % olie bevatten. Om deze pitten te kunnen persen worden eerst de vruchten van de arganboom geoogst als ze rijp zijn. Deze worden gedroogd in de zon waarna het vruchtvlees wat om de noot zit kan worden verwijderd. De noot moet dan worden open gekraakt om bij de binnenste oliehoudende pitten te kunnen komen.
Vooral het kraken van de argannoten is erg arbeidsintensief: dit gebeurd nog steeds met de hand omdat de noten keihard zijn.
Hierna zijn er twee methoden om de arganolie uit de pitten te krijgen: de traditionele methode en de koude persing  d.m.v mechanische extractie. Beide methodes kunnen worden gebruikt voor zowel de cullinaire als de cosmetische arganolie

Culinaire arganolie en cosmetische arganolie

Voor de culinaire variant worden de pitten eerst licht geroosterd. Dit geeft deze olie uiteindelijk een typische nootachtige smaak. Voor de cosmetische olie worden de noten niet eerst geroosterd maar direct geperst. Deze olie heeft een typische en licht nootachtige geur, maar minder sterk dan de culinaire olie. Wij richten ons uitsluitend op de cosmetische variant.

Traditionele methode

Bij de traditionele methode, die al eeuwen door de Berbers wordt gebruikt, worden de  pitten in een soort van vijzel samen met water tot een pulp vermalen. Als de pulp goed fijn is wordt deze uitgeperst waarbij water en olie worden opgevangen. Na verloop van tijd komt de olie boven drijven en kan van de waterlaag worden gedecanteerd. Door nu de olie nog enkele weken te laten rusten bezinken kleine deeltjes naar de bodem en kan de heldere olie worden gebotteld.

Koude persing

Bij deze methode  worden de pitten in een mechanische pers onder hoge druk samen geperst. Hierbij is geen water nodig en de olie wordt apart van de pulp opgevangen. Door de pers goed in te stellen wordt de temperatuur laag gehouden; dit is beter voor de olie. Hierna wordt de olie gefilterd om kleine deeltjes van de noot te verwijderen en een heldere olie te verkrijgen.
Het voordeel van koude persing t.o.v. de traditionele methode is dat er geen water wordt gebruikt wat beter is voor de kwaliteit van de olie.

Samenstelling

De samenstelling van arganolie kan tot op zekere hoogte worden vergeleken met andere plantaardige olien zoals olijfolie. Toch zijn er specifieke verschillen die juist arganolie veel meer verzorgende eigenschappen geven dan andere olien. De typische vetzuursamenstelling en hoge concentraties aan polyphenolen, tocopherolen, squleen en vele andere componenten geven arganolie haar unieke eigenschappen.

Kwaliteit

pure arganolieEr zijn verschillende kwaliteiten arganolie, dit heeft te maken met de versheid van de argannoten en pitten, de productiemethode, omstandigheden tijdens productie zoals vocht en temperatuur en ook de grond of weersomstandigheden. Om de kwaliteit van de olie na productie te bepalen, zullen er analyses in een laboratorium moeten worden uitgevoerd. Van elke batch Arganlife arganolie hebben wij de resultaten van de analyses en deze voldoen uiteraard aan onze strenge specificaties. Het batchnummer staat onder op ons flesje vermeld.
Vaak wordt de goedkope arganolie gemaakt door de pulp na het persen met een oplosmiddel te mengen. De in de pulp achergebleven restanten olie lossen dan op in het oplosmiddel. Hierna wordt het oplosmiddel afgedampt en blijft de olie achter. Deze zogenaamde oplomiddel extractie methode geeft een slechtere kwaliteit waarin altijd resten oplosmiddel achterblijven.
Soms is de kwaliteit en geur zo slecht dat de olie wordt behandeld om de geur te verwijderen, dit proces heet deodorization. Hiermee verdwijnt niet alleen de geur, maar ook alle gezonde bestanddelen die arganolie juist zo uniek maken.

Arganlife, your liquid gold

De arganolie van Arganlife wordt verkregen door alleen koude persing van geselecteerde argannoten. Wij voegen niets toe en halen ook niets weg. Na het persen wordt de olie geanalyseerd op bepaalde kwaliteitsspecificaties zoals: vrij vetzuur gehalte, peroxide getal, en vetzuursamenstelling. Zijn de waarden binnen onze specificaties, dan wordt de arganolie gebotteld in violet glazen flesjes voor een optimale houdbaarheid. Het fijne van arganolie is dat het zo veelzijdig toepasbaar en het zuinig in gebruik is door de hoge concentratie aan werkzame bestanddelen. Arganolie kan worden gebruikt voor het hele lichaam; gezicht, huid, haren en nagels.
Omdat het een zuiver natuurlijk en plantaardig product is, kan je arganolie gebruiken zonder je zorgen te maken om schadelijke ingrediënten die aan veel cosmetica worden toegevoegd. Als je arganolie eenmaal hebt ontdekt, zijn veel andere middelen overbodig!

Arganlife arganolie voor je haar

Arganolie is zeer effectief te gebruiken voor het gezond houden en herstellen van uw haar. Het heeft een voedende en beschermde werking waardoor het haar flexibel en gezond blijft. Het helpt om beschadigd haar te herstellen, elasticiteit te geven en om glans aan dof haar te geven. Ideaal om gespleten haarpunten te behandelen. Lees meer over haarverzorging met arganolie.

Arganlife arganolie voor je huid en gezicht

Arganolie is uitstekend te gebruiken als een hydraterend verzorgingsproduct voor uw huid. Het kan worden gebruikt ter vervanging van uw dag- en nachtcrème: een paar druppels zijn al voldoende om uw gezicht te verzorgen. Daarnaast helpt arganolie bij het voorkomen en verminderen van rimpels. De hoge concentraties vitamine E en squaleen hebben herstellende en verzorgende eigenschappen voor de huidcellen. Lees meer over huidverzorging met arganolie.

Arganlife arganolie voor je hand en nagels

Handen en nagelriemen kunnen snel en makkelijk uitdrogen door intensief gebruik en door vaak handen te wassen. Arganolie helpt tegen uitdroging en herstelt en verzorgt je nagels en nagelriemen.
Door na het handen wassen enkele druppels arganolie te gebruiken zullen je handen beschermd blijven wat ook de kans op eczeem verkleind als je hier gevoelig voor bent.
Lees meer over hand en nagelverzorging met arganolie.

Lees verder

 • Arganlife arganolie

  Arganlife arganolie

  Arganlife arganolie is hét natuurlijke verzorgingsproduct dat echt werkt! Gebruik arganolie voor je gezicht, huid, haar en nagels.

  • Hydrateert en voedt de huid
  • Beschermt de huid tegen veroudering
  • Herstelt beschadigd haar
  • Geeft haar glans en elasticiteit
  • Verzorgt nagels en nagelriemen
 • Waarom arganlife?

  Waarom arganlife?

  Onze missie is om meer mensen kennnis te laten maken met dit prachtige en zo complete verzorgingsproduct.

  • 100% pure Marokaanse arganolie
  • Wij voegen niets toe
  • Top kwaliteit door directe koude persing
  • Violetglas voor optimale houdbaarheid
 • Voor wie

  Voor wie

  Arganlife arganolie is voor iedereen ongeacht je huidtype. Reageer je allergisch op de meeste cosmetica? Probeer dan arganolie!

  • Voor zowel de jonge als rijpere huid
  • Voor mensen met een gevoelige huid
  • Voor baby’s en kinderen
  • Ook bij eczeem, acne en straie
Snelle levering

Snelle levering

Met klanttevredenheid hoog in het vaandel, doen we er alles aan om uw bestelling zo snel mogelijk te verzenden.

Veiligheid voorop

Veiligheid voorop

Met veiligheid hoog in het vaandel, doen wij er alles aan om uw bestelling en gegevens veilig te behandelen.

Meer informatie?

Meer informatie?

Bel ons op: +31 (0)79-3315931
of stuur een email naar: support@arganlife.eu

ga('create', 'UA-76472433-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');